Használati útmutató

Üdvözlünk minden kedves Felhasználót a 3G Platform felületén! Ebben a rövid leiratban bemutatnánk a Platform különböző funkcióinak használatát.

Regisztráció

A funkciók eléréséhez az első szükséges lépés a regisztráció.

A regisztráció gombra való kattintás után, meg kell adni a felhasználónevet, valós/létező email címet, jelszót és felhasználás nyelvét. A felhasználói feltételek elolvasása és elfogadása után, csak rá kell kattintani a regisztráció gombra.

A megadott email címmel és jelszóval már beléphetünk az oldalra.

Aktiválás

A következő lépés, hogy egy kód segítségével aktivizáljuk a felhasználói felületet így elérjük, hogy a 3G Platform funkcióit használni tudjuk.

Az aktiválás menüpontra kattintva tehetjük ezt meg.

Kitöltjük a kódot és rákattintunk az aktiválás gombra, ezzel kész is, elkezdhetjük használni a 3G Platform különböző funkcióit.

Profilom

A profilom menüponton belül tudjuk szerkeszteni személyes adatainkat, illetve feltölteni saját magunkról egy képet. Ezt két formában is megtehetjük. Vagy feltöltünk magunkról egy képet, vagy készítünk egyet a web kameránk segítségével.

Üzenetek

A 3G Platform felületén küldhetünk üzeneteket más felhasználóknak.

Miután rákattintunk az email írása menüpontra, egy könnyen kezelhető üzenetküldő felület segítségével tudunk maileket küldeni. A címzetteket egy gyorskereső mező segítségével tudjuk hozzákapcsolni az üzenethez. Amennyiben, egy már korábban létrehozott csoport összes tagjának szeretnénk üzenetet küldeni, azt is megtehetjük, úgy, hogy a csoport nevére keresünk rá. Fájlokat is csatolhatunk a tallózásra kattintva.

Csoportok

A 3G Platformon csoportokat is létre tudunk hozni. (Csoport létrehozása menüpont segítségével)

Csoportokba (osztályokba) szervezhetjük a diákokat, hogy könnyebben tudjunk nekik üzeneteket küldeni, fájlokat/ anyagokat küldeni, illetve egyszerűbben tudjuk őket tanórákra meghívni. A csoportok tagjait könnyedén lehet szerkeszteni. Hozzáadhatunk bármikor új diákokat, illetve kivehetjük a tanulókat adott csoportokból. Új tagokat úgy tudunk hozzáadni egy létrehozott csoporthoz, hogy a nevére kattintunk.

Fájljaim

A 3G Platformon belül mindenfelhasználónak van egy saját „fájljaim” funkciója. Ide bármilyen fájl-t feltölthet, melyeket később megoszthat, diákjaival, csoporttársaival, stb.

Fájlok feltöltéséhez a „Fájl feltöltése„ menüpontra kell kattintani, majd tallózni a kívánt anyagot. Létrehozhatunk könyvtárakat („Könyvtár létrehozása”) is, a könnyebb átláthatóság kedvéért.

Amennyiben dokumentumokat, vagy ppt-t szeretnénk megjeleníteni a tantermen belül konvertálnunk kell őket. A konvertálás ikonja csak olyan fájlok mellett jelenik meg, melyeknél erre szükség van. A konvertálás mindössze annyiból áll, hogy az ikonra kattintva elindítjuk azt, majd néhány másodperc eltettével (fájl méretétől függően) frissítjük az oldalt. A konvertált fájlt a „Fájljaim” között fogjuk megtalálni.

Tesztjeim

A 3G Platform felületén lehetőség van, tanárként, on-line teszteket, gyakorló feladatokat létrehozni. A „Teszt létrehozása” menüpontra kattintva, négy lépés alatt összeállíthatunk egy tesztet.

Első lépésben megadjuk a teszt nevét.

Következő lépésben megadjuk a kérdéseket. A „+ kérdés hozzáadassa” gomb segítségével annyi kérdést tudunk megadni, amennyit csak szeretnénk.

Következő lépésként, megadjuk a lehetséges válaszokat. A kérdésre kattintva megjelenik egy „+ lehetséges válasz hozzáadása” gomb, így megadhatjuk a válaszokat. Minden válasz megadásakor meg kell azt is jelölnünk, hogy az adott válasz helyes, vagy helytelen. Egy kérdésre több helyes választ is megadhatunk.

4. lépésként kapunk egy rövid összefoglalót az általunk összeállított tesztről, illetve itt határozhatjuk meg azt is, hogy melyik tanulók kapják meg a tesztet. Minden tanulók, akit meghívunk a teszt kitöltésére kap egy linket, melyre kattintva már el is kezdhetik megválaszolni a kérdéseket.

Amint a meghívott tanulók kitöltötték a tesztet, megtekinthetjük, hogy milyen eredménnyel sikerült ezt megtenniük. A test nevére kattintva egy statisztikát láthatunk, melyből megtudjuk, hogy ki és hány pontot ért el, illetve, hogy milyen eloszlásban és hány pontot értek el a tanulók.

Tanterem

On-line órák megtartásához elengedhetetlen egy tanterem.

A 3G Platform tantermében, amit a tanár csinál a tábla felületén azt a tanórán jelen lévő diákok látják, illetve az audió és videó kapcsolatnak köszönhetően hallják és látják is a tanárt.

Tanórát úgy tudunk készíteni, hogy a „Tanterem létrehozása” gombra kattintunk.

Meg kell adnunk a tanóra nevét, kezdetének dátumot és idejét. Beállíthatjuk a hosszát, illetve, hogy milyen időközönként és milyen gyakorisággal ismétlődjön. Pl.: heti kétszer. Miután ezeket az adatokat megadtuk, a „Létrehozás” gombra kattintunk.

Egy listában látni fogjuk a létrehozott órákat. A meghívott csoportok számára kattintva tudjuk megadni, hogy mely csoportot szeretnénk „meghívni” az órára.

A diákoknak és a tanároknak is van egy órarendje, melyben egyrészt megtekinthetik, hogy mikor lesz óra, órájuk. Illetve a már megtartott órák alatt megosztott anyagok az „Aktuális fájljaim megtekintése” menüpont alatt érhetik el. Így a 3 héttel korábbi óra anyagát is megtekinthetik a diákok, amikor a felkészülésre kerül sor, a tanárok pedig visszanézhetik, hogy pontosan milyen anyagokat osztottak meg.

Amikor egy adott óra kezdődik a kis ikonra kattintva tudunk belépni.

A tanteremben a következő lehetőségeket használhatják ki a tanárok:

„n” belépett felhasználó: Láthatjuk, hogy a meghívott diákok közül, név szerint ki az aki részt vesz az órán.

Fájl megosztása: Bármilyen a „Fájljaimba” feltöltött anyagot megoszthatunk a tanóra résztvevőivel. Ezek automatikusan az „Aktuális fájljaim”-ba kerülnek, ahol később is elérhetik a diákok.

Képernyőkép készítése: Az adott pillanatban a táblán látható anyagról készít egy PNG. fájl-t.

Táblaméret: 5 különböző méret közül lehet választani. Amennyiben a táblaméret módosul, a tábla teljes tartalma törlődik.

Különböző színekkel tudunk rajzolni a tábla felületére. Illetve megválaszthatjuk azt is, hogy milyen vastag vonalvastagságot szeretnénk használni. A „Törlés” gombra kattintva a tábla teljes tartalmát töröljük. Amennyiben csak részleteket, akkor a radír segítségével, az adott részt ki tudjuk törölni.

A „Kép megnyitása” kattintva megnyithatunk a „Fájljaimba” feltöltött anyagok közül azt, amelyikkel dolgozni szeretnénk.

Pl.:

A tanóra ideje alatt, audió és videó kapcsolat van a tanár és a diákok között. Továbbá egy chat mező is rendelkezésre áll, hogy a kommunikáció minél gördülékenyebb legyen.

Természetesen, amennyiben a diákok kérdést szeretnének feltenni arra is van lehetőség. A „jelentkezem” gombra kattintva jelezheti a tanárnak, hogy beszélni szeretne.

Az elfogad gombokra kattintva a tanár felszólíthatja a diákot. Így a diák hangját és amennyiben úgy dönt, videóját fogják hallani és látni a csoporttársai.